Capptions Logo

Veiligheid bij recyclingfabrieken: de top 11 gevaren om op te letten

Image

Volgens veiligheidsgegevens lopen werknemers in de afval- en recyclingsector een hoog risico op letsel of overlijden tijdens het werk.
GAIA rapporteerde in 2015 over de veiligheid van recyclingfabrieken. Het ontdekte dat werknemers van Amerikaanse recyclingfabrieken meer dan twee keer zoveel kans hadden om letsel op te lopen op de werkplek dan de gemiddelde werknemer.

Ook in Amerika baart het aantal dodelijke slachtoffers op de werkvloer zorgen:

Bron: Census of Fatal Occupational Injuries Summary, 2018 door het Bureau of Labor Statistics

De problemen strekken zich ook uit aan de andere kant van de oceaan. Het sterftecijfer in de afval- en recyclingsector in het VK per 100.000 werknemers is 18 keer het gemiddelde van alle werknemers voor 2019/20. In de hele Europese Unie bedroeg het aantal niet-dodelijke arbeidsongevallen tussen 2010 en 2017 gemiddeld 1.556,86. Maar in de afvalverwerkingsindustrie sprong dat naar 3.056,32.

Er zijn veel theorieën over waarom dit het geval is. Dit rapport van GAIA suggereerde een aantal redenen voor deze resultaten. Het pakte onveilige omstandigheden, gebrek aan goede training en blootstelling aan gevaarlijke producten in het bijzonder op.

Dus ja, de veiligheid van recyclinginstallaties is zeker een onderwerp waar we over moeten praten. Laten we in dit artikel de 11 belangrijkste gevaren bespreken waar u op moet letten bij recyclingfabrieken.

De 11 belangrijkste risico's waarmee recyclingwerkers worden geconfronteerd

Overzicht

Gevaren en gezondheidseffecten per activiteit per Poole, Basu, Systematic Review: Beroepsziekte in de afval- en recyclingsector.

Recyclingactiviteit Gevaren voor de gezondheid Gerapporteerde klinische en biologische effecten Compostering, vast stedelijk en giftig afval Zware handmatige handelingen, anorganisch stof, bioaerosolen, VOS, PAK's, zware metalen, dioxines, furanen Dodelijke en niet-fatale verwondingen, MMI, OA, EAA, ABPA, asbestgerelateerde longziekte, abnormale longfunctie, gastro-intestinale ziekte, contactdermatitis, Q-koorts, leptospirose Metalen, batterijen, kabels, draden en katalysatoren Anorganisch stof, lood, andere zware metalen waaronder Hg en Pt, geluid, radioactieve stoffen, dioxines, furanen Pb-vergiftiging in loodzuuraccu; verhoogde urinaire Hg bij werknemers die werken met alkalinebatterijen Glas inclusief kathodestraalbuizen Geluid, bioaerosolen MMI, verhoogd bloed Pb Fluorescerend licht Anorganisch stof, metaaldamp, kwik, lood, yttrium Hg- en Pb-vergiftiging, MGN en nefrotisch syndroom Stortplaats Anorganisch stof, bioaerosolen, asbest, gassen MMI, respiratoire, dermatologische en gastro-intestinale symptomen Textiel Organisch stof, bioaerosolen MMI, ademhalingssymptomen, abnormale longfunctietesten, byssinose, COPD, OA Hout-, spaanplaat- en schorssnippers Stof, bioaerosolen Acute pulmonale aspergillose van schorsschilfers; OA van brandend hout; MMI, OA, EAA, COPD van productie met hout Medisch afval Scherpe voorwerpen, door bloed overgedragen virussen, radioactieve stoffen, zware metalen in verbrandingsovenas Seroconversie door letsel door scherpe voorwerpen Papier Organische verontreiniging, bioaerosolen MMI, OA, sensibilisatie voor opslagmijten WEEE Zware handmatige handelingen, anorganisch stof, PAK's, zware metalen, dioxines, furanen, broomdifenylethers (vlamvertragers) Ademhalingssymptomen, abnormale longfunctie, nadelige neonatale uitkomsten, chromosomale afwijkingen, argyrie

1. Blootstelling aan chemische stoffen

Werknemers in een materiaalterugwinningsfaciliteit (MRF) worden waarschijnlijk blootgesteld aan chemische stoffen. Zeker als ze werken in een zogenaamde “dirty MRF”,waar ze gemengd afval handmatig scheiden op de sorteerlijn. Als een fabriek batterijen recyclet, bestaat bovendien de kans op blootstelling aan chemicaliën zoals zuur, cadmium, kwik en lood. Lood is ook een probleem voor werknemers die schroot recyclen. Ze hebben ook te maken met andere metaalbewerkingsvloeistoffen.

2. Blootstelling aan biologische gevaren

Er is een risico op infectie door pathogene micro-organismen bij het werken met producten zoals medisch afval, dierlijke uitwerpselen en zelfs menselijk afval van luiers. Het vocht ter plaatse kan bijdragen aan een omgeving waarin deze biologische gevaren kunnen groeien en zich kunnen vermenigvuldigen. Dit vergroot de kans op schade aan de werknemer. Afval van laboratoria en voorwerpen zoals injectienaalden kunnen het risico op HIV en hepatitis met zich meebrengen.

3. Carpaal Tunnel Syndroom

Carpaal tunnel syndroom gebeurt wanneer de medianuszenuw bij de pols wordt samengeknepen. Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid of zwakte in de hand of pols. Een van de bekende veroorzakers van het carpaaltunnelsyndroom is het regelmatige gebruik van trillende machines. Daarom lijden recyclingfabrieksarbeiders en mensen in de productie, mijnbouw en andere aanverwante industrieën vaak aan de ziekte.

4. Huid- en oogbeschadiging

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop werknemers hun huid kunnen beschadigen in recyclingfabrieken. Bij het langduring gebruik van motorolie en diesel, bestaat het risico op huidkanker, en andere afval- en recyclingmedewerkers melden huidirritatie en infecties als gevolg van bacteriën in de lucht. Blootstelling aan chemicaliën in vast stedelijk afval, of gemengd stedelijk afval zoals dit in de Europese Unie wordt genoemd, kan de ogen irriteren. Net als het stof dat vrijkomt bij het recyclen van hout, papier en karton.

5. Ergonomie en musculoskeletale aandoeningen

Het Centre of Research Expertise for the Prevention of Musculoskeletal Disorders in Ontario, Canada heeft zijn bezorgdheid geuit over fabrieken waarvoor werknemers meer dan 50 cm (19,6 inch) moeten bereiken bij het uitroeien van niet-recyclebare materialen op transportbanden. Deze repetitieve beweging en de daaruit voortvloeiende ongemakkelijke houdingen voor rug en schouder kunnen leiden tot langdurige pijn en schade aan de werknemer. De Health and Safety Executive in het VK meldt dat een derde van alle gemelde verwondingen in de wereld van afvalbeheer en recycling musculoskeletale aandoeningen en verwondingen bij het manueel hanteren zijn.

6. PBM en sociale afstand

Wanneer collega's aan weerszijden van een automatische transportband werken en afval sorteren, is het moeilijk om de aanbevolen sociale afstand van twee meter te handhaven om de verspreiding van het coronavirus te helpen voorkomen. De reden dat werknemers zo dicht bij elkaar moeten zijn, is meestal dat er niets wordt gemist dat niet-recyclebaar is. Als het gaat om persoonlijke beschermingsmiddelen, vermindert het gebruik van dergelijke persoonlijke beschermingsmiddelen het aantal infecties en virussen zoals Covid-19, maar in warme omgevingen kan het dragen van dergelijke extra kleding leiden tot hittegerelateerde ziekten.

7. Bewegende machineonderdelen

Er zijn veel verschillende machines met bewegende delen waar recyclingbedrijven mee te maken hebben. Onzorgvuldig gebruik van transportbanden, sorteermachines en verdichters kan leiden tot snijwonden, gekneusde handen, voeten en ledematen en zelfs amputaties.

8. Getroffen door een bewegend/vallend object

Er zijn veel mogelijke manieren waarop een werknemer gewond kan raken als hij wordt getroffen in een recyclingfabriek. Het kan gaan om niet goed vastgezette materiaalbalen die vallen, een collega die een gereedschap van de hoogte laat vallen, een bewegend stuk machine, een vorkheftruck die zonder de nodige zorg over het terrein wordt gemanoeuvreerd, of een van de vele andere voorbeelden van items die op een werknemer vallen of anderszins raken.

9. Bekneld door iets dat instort of omvalt

Kranen en vorkheftrucks kunnen kantelen wanneer ze onjuist worden gestapeld in een recyclingfabriek. Hierdoor kunnen werknemers eronder bekneld raken. Evenzo, wanneer materialen die opgestapeld zijn vallen of slecht onderhouden muren instorten, is er een risicogevaar.

10. Uitglijden, struikelen en vallen

Met zoveel materialen op het terrein, zijn er meerdere mogelijkheden voor werknemers om te struikelen en te vallen. Veel recyclinginstallaties produceren veel vocht, wat een slipgevaar op de werkplek oplevert. Er zijn ook vaak een aantal hoge constructies waarop een werknemer moet klimmen, waaronder ladders, pylonen en kranen. Hierdoor bestaat het risico dat de werknemer van een hoogte valt. Uitglijden, struikelen en vallen waren in 2019 de op één na meest voorkomende oorzaak van niet-dodelijke verwondingen op het werk in de VS en de op twee na meest voorkomende oorzaak van dodelijke verwondingen op het werk.

11. Ademhalingsgevaren

78% van de afval- en recyclingwerkers in British Columbia gaf aan te lijden aan aandoeningen van de luchtwegen als gevolg van hun werk. Door de hoeveelheid stof op de werf, evenals door de lucht verspreide ziekteverwekkers en verontreinigingen, kunnen werknemers materie inademen die ziekte kan veroorzaken.

Tips om blessures te verminderen

  • Verklein de breedte van de transportband van het sorteerstation om te voorkomen dat werknemers zich overstrekken. Bovendien kunt u een lijn in het midden markeren die hen zal leiden naar waar de veilige rekzone eindigt. Een andere oplossing zou zijn om werknemers een lange paal te geven met een klem aan het uiteinde om het afval van recyclebare materialen te helpen sorteren.
  • Goede ventilatie en gezichtsmaskers helpen enorm bij het verminderen van het aantal werknemers dat verontreinigende stoffen in de lucht inademt.
  • Het initiëren van Lock Out, Tag Out-procedures om ervoor te zorgen dat machines correct worden uitgeschakeld en niet opnieuw kunnen worden gestart terwijl medewerkers eraan werken, kan veel verwondingen en dodelijke slachtoffers voorkomen.
  • Carpaal tunnel syndroom kan worden voorkomen met een aantal maatregelen. Deze omvatten regelmatige pauzes, rekoefeningen uitvoeren voordat u met vibrerende apparatuur gaat werken, zorgen voor een juiste positionering en handen warm houden met vingerloze handschoenen.
  • Doorlopende veiligheidstrainingen voor werknemers en toolbox-gesprekken om al het personeel op de hoogte te brengen van de beste werkwijzen op de werkplek, is een ander essentieel onderdeel van het waarborgen van een veilige werkomgeving. Werk aan uw veiligheidsprogramma om ervoor te zorgen dat het toegankelijk en begrijpelijk is voor alle werknemers.
  • Door een open meldingscultuur in te voeren, worden werknemers aangemoedigd om gevaren te signaleren voordat ze een incident veroorzaken. Door het voor medewerkers zo gemakkelijk mogelijk te maken om het management op deze problemen te wijzen, kunnen ze snel worden verholpen. Met de Capptions-app kunnen alle medewerkers direct vanaf hun smartphones ter plaatse rapporteren, wat betekent dat de volledige details vers in hun geheugen zijn en ze niet vergeten hun rapport uit te geven.
  • Voer regelmatig inspecties uit om er zeker van te zijn dat uw veiligheidsberichten doorkomen.

Conclusie

De afval- en recyclingindustrie is een risicovolle sector om in te werken. Er zijn echter veel maatregelen die u kunt nemen om de veelvoorkomende risico's ter plaatse te verminderen. Van zorgen voor voldoende ventilatie tot investeren in training en werken aan uw veiligheidscultuur op het werk, zodat geen enkele werknemer bang is voor represailles voor het melden van een incident of een gevaar. Door deze veiligheidstips voor recyclinginstallaties toe te passen voordat er een incident plaatsvindt, kunt u uw werkplek veilig en gelukkig houden.

Client video testimonials

Click a logo to watch video testimonials of our proud clients.
Featuring our champions and their teams.